Doma sa cítime najlepšie – tak znie claim prekrásnej reštaurácie s výstižným názvom doma u nás. Nájdete ju v citlivo zrekonštruovanej historickej budove na snáď najkrajšom námestí na Slovensku – v Spišskej Sobote, ktorá je súčasťou mesta Poprad.
Milovníci do detailov premyslených konceptov budú nadšení. Ich srdce sa pri návšteve reštaurácie a boutique hotela doma u nás naplní radosťou – a to bez preháňania. V Spišskej Sobote nájdete harmonicky navrhnutý celok, kde si môžete vychutnať čerstvé sezónne potraviny v podobe gurmánskych jedál.
Objavte jednu z najkrajších reštaurácií na Slovensku
Možno sa vám naše ódy na reštauráciu doma u nás zdajú prehnané. Pravdou však je, že sa postupne dostali medzi TOP gurmánske reštaurácie na Slovensku, ktoré majú čo ponúknuť aj tým najnáročnejším zákazníkom.
Počas cesty do Tatier sme sa u nich ako u našich business partnerov zastavili. Dojem v nás zanechalo nielen samotné jedlo, ale celkové prostredie, dizajnový interiér a príjemná atmosféra, ktorá v reštaurácii sálala z každého detailu.
Pre pocestných aj ubytovaných hostí otvárajú 7 dní v týždni (od 11:30 do 21:00 hod.) Ich denné menu je v podstate týždňové (mení sa vždy v pondelok). Spoločne s À la carte menu ich nájdete nahodené už aj u nás na menucka.sk. Každý pracovný deň si môžete v doma u nás dať výbornú polievku, hlavné jedlo aj dezert. Obedové menu sa podáva od pondelka do piatka (počas bežných pracovných dní) v čase od 11:30 do 15:00 hod.
V príjemnej, komornej atmosfére si počas obeda až do večera môžete vychutnať lokálne špeciality z À la carte menu. V ponuke natrafíte na jedlá, jednoducho a sofistikovane popísané pomocou ingrediencií, čo obsahujú. Pre tých, čo si chcú dopriať romantiku vo dvojici alebo príjemný večer s blízkymi odporúčame urobiť si vopred rezerváciu stola. Nie je to povinné, v prípade voľného stola vás radi privítajú aj bez nej.
doma u nás môžete ochutnať aj špeciálne degustačné menu
„I keď netušíte, čo bude menu obsahovať, môžete si byť istí, že to bude kreatívne a chuťovo úžasne zladené, vyskladané prevažne z lokálnych surovín s ohľadom na sezónu. Nemôžeme vyzdvihnúť konkrétne jedlo, pretože všetky boli výborné a spoločne tvorili jeden harmonický seriál chutí na pokračovanie, až vám bude smutno, že sa raz skončí,“ napísal vo svojej recenzii o reštaurácii doma u nás prestížny gurmánsky bedeker Gurmán na Slovensku.
Degustačné menu, ktoré zostavuje ich tím, sa vyznačuje pôsobivou kombináciou a rozmanitosťou chutí, vysokej kvality produktov a ich prezentácie. „Sledujeme ročné obdobia, ako sa príroda vyvíja, od čoho závisí samotná skladba jedál. Naším poslaním je vytvárať chute, ktoré oslovia všetky vaše zmysly.“
V celkovom hodnotení im Gurmán na Slovensku udelil 90 zo 100 možných bodov. Vyzdvihli ich sezónne ingrediencie aj štýl servírovania. Po osobnej návšteve (hoci sme neochutnali práve degustačné menu) môžeme iba súhlasiť.
Naplánujte si zážitkový večer v doma u nás:
➡ Degustačné menu podávajú výlučne v soboty v čase od 17:00 do 19:00 hod.
➡ Je nutné vykonať rezerváciu stola (pre 2 – 6 osôb cez rezervačný systém na ich webovej stránke).
➡ Rezerváciu si urobte minimálne 24 hodín vopred, viaže sa na spomínaný rezervačný systém. Menu sa skladá z 5 chodov (cena 79 € / osoba).
➡ Vzhľadom na rozsah jedálneho lístka a prácu, ktorá s ním súvisí, nemôžu vyhovieť vegánom a ľuďom, ktorí majú diéty bez mliečnej bielkoviny, rovnako nevedia ani prispôsobiť jedálny lístok histamínovým diétam.
Za projektom stál šéfkuchár Gabo Kocák
Keď reštauráciu doma u nás v roku 2019 otvárali a postupne priestory starého meštianskeho domu v Spišskej Soboty prerábali, na čele reštaurácie stál známy šéfkuchár Gabo Kocák. Pre iné povinnosti v lete 2023 z projektu vystúpil. Plánuje sa venovať práci konzultanta pre iné reštaurácie, organizovať eventy a chystá aj ďalšie prekvapenia, na ktoré sa jeho priaznivci môžu tešiť.
Na čele kuchyne v doma u nás ho nahradil nemenej talentovaný Igor Janiga. Počas štyroch rokov, čo v podniku ako šéfkuchár pôsobil Gabo Kocák, bol jeho pravou rukou. Svojou húževnatou prácou dokázal, že na to má a najnovšie recenzie zákazníkov to potvrdzujú.
Nie je to len reštaurácia, môžete tu stráviť noc
„Mimoriadne mäkké koberce, po ktorých budete kráčať ako bosý po rozkvitnutej lúke, vôňa dubového dreva z našich podláh a masívneho nábytku. Najkvalitnejší matrac, aký si dokážete predstaviť. Závesy z ručne tkaného ľanu, periny a vankúše plnené pravým husacím perím…“ Týmito slovami predstavila ubytovaciu časť konceptu doma u nás Monika Baľová.
Prespať a oddýchnuť si tu môžete v 780-ročnej budove plnej klenieb. Tú v podstate aj pre vás kedysi stavali gotickí a stredovekí majstri. Prešla citlivou renováciou, za ktorú zodpovedal dizajnér Jozef Kolcún. Jednotlivé apartmány v ich ponuke majú nápadité názvy. Stavili na jednotnosť konceptu „doma“, a tak si môžete rezervovať napríklad apartmán Obývačka, Detská izba či dokonca Práčovňa alebo Špajza.
doma u nás je adult friendly
Čo to znamená? Že táto reštaurácia a hotel uprednostňujú dospelé návštevy, resp. návštevy s deťmi, ktoré sú trošku staršie. Tento pojem pochádza z anglického slova adult(dospelý, pozn. redakcie). Vo svete sa trend adult friendly podnikov teší naozaj veľkej popularite.
Hoci to u niektorých ľudí vyvoláva kontroverzné pocity, podniky a hotely určené primárne pre dospelých hostí si mnohí nevedia vynachváliť. Prečo by nemali existovať takéto miesta, keď existujú reštaurácie pre rodiny s deťmi? Ich cieľom je poskytnúť hosťom čo najpríjemnejší a najtichší zážitok, ktorý v pokoji zapôsobí na všetky zmysly. Umelecké kúsky a dizajnové zariadenie v spojení s gastronómiou, ktorú ponúkajú, majú ambíciu zaujať najmä dospelé publikum.
„V doma u nás ako adult friendly zariadení nenájdete detský či prebaľovací kútik, detské menu alebo vybavenie na izbu pre deti. Vaše deti sú u nás, samozrejme vítané, ale naša ponuka im nie je prispôsobená,“ upozorňuje doma u nás aj na svojej webovej stránke pred tým, ako si u nich urobíte rezerváciu.
Video z doma u nás ako čerešnička na torte
Pozrite si aj naše krátke video z návštevy reštaurácie doma u nás. Všetky jedlá z kuchyne pod vedením šéfkuchára Igora Janigu chutili skvelo. Jedlá (vrátane tých z obedových menučiek) si pripravujú z vlastných biofariem. A je to na výsledku aj poznať. Ďakujeme za naozaj skvelý obed. Veľmi sme si pochutili a užili si aj nádherné príjemné prostredie a špičkový personál.
Z obedového menu sme si dopriali zemiakovú polievku s hlivou ustricovou a vývar z hovädzieho mäsa. ďalej kuracie supreme so zemiakovým gratinom a hubovou omáčkou a strapačky s pomaly pečenou krkovičkou. Z a la carte menu sme ochutnali jedlo s názvom TAGLIATELLE / PARADAJKY / BAKLAŽÁN / MOZZARELLA a HOVÄDZIE LÍČKA / PAŠTRNÁK / PAK CHOI a ako dezert lahodný ČOKOLÁDOVÝ KOLÁČIK / ORECHY / GAŠTANY / CVIKLA
Zdroj. Menucka.sk